Gå till huvudinnehållet

WWF och svenska postkodlotteriet

Ett samarbete för en levande planet

Världsnaturfonden WWF är en av Postkodslotteriets 59 förmånstagare. Det innebär att WWF får ta del av överskottet från Postkodlotteriets verksamhet. Sedan samarbetets start år 2005 har WWF fått ta emot över 685 miljoner kronor från Postkodlotteriet, ett viktigt bidrag i vårt arbete för en levande planet.

Största delen av stödet från Postkodlotteriet är inte bundet till ett visst ändamål, vilket innebär att WWF kan använda pengarna där behovet är störst. Det har hjälpt oss att skala upp viktiga projekt och nå snabbare resultat. Men WWF får också stöd till dedikerade projekt, så kallade Specialprojekt, samt ett ”Drömprojekt” där WWF arbetar för att återskapa ett livskraftigt Östersjön tillsammans med lokala partners.

Stödet från Postkodlotteriet har bland annat gått till WWFs arbete för att bromsa klimatförändringarna, arbete med hållbara städer, levande hav och till att engagera unga i miljöfrågor. Bidraget har även använts för att skydda arter som orangutang, bergsgorilla, panda och deras livsmiljöer, och att bygga WWF som organisation starkare.

 

Startbild Postkodlotteriet film 2022

WWF får ta emot 20 miljoner 2022

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning av lotteriöverskottet stod det klart att 59 ideella organisationer 2022 får dela på över 1 miljard kronor. WWF fick ta emot 20 miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd till vårt arbete för natur och miljö, i Sverige och globalt.

Läs mer om årets utdelning här

Se film när WWFs Yvonne Blombäck tar emot årets check från Postkodlotteriet och berättar om hur WWF använder stödet här

Resultat

  •  Sedan samarbetets start år 2005 har WWF fått ta emot över 685 miljoner kronor från Postkodlotteriet, ett viktigt bidrag i vårt arbete för en levande planet.
  •  Just nu driver WWF två Specialprojekt samt det stora Drömprojektet ”Återskapa Östersjöns livskraft”. Läs mer nedan om några av de projekt som Postkodlotteriet har möjliggjort

Om Postkodlotteriet

Postkodlotteriet vill bidra till ett starkt civilsamhälle, därför går hela överskottet till ideell sektor. Sedan starten 2005 har Svenska Postkodlotteriet skänkt över 13,5 miljarder till organisationer som arbetar för bättre villkor för människa, djur och natur. Postkodlotteriet är ett av Sveriges mest populära lotterier med nära en miljon lottköpare. Vart femte svenskt hushåll är med i Postkodlotteriet. Postkodlotterier finns även i Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Norge. Tillsammans är Postkodlotterierna världens tredje största privata bidragsgivare. Operatörsbolag för Svenska Postkodlotteriet är Novamedia Sverige AB som också äger konceptet.

postkodlotteriet

 

Läs mer

Postkodlotteriets Specialprojekt

Just nu driver WWF två Specialprojekt samt Drömprojekt ”Återskapa Östersjöns livskraft”. Läs mer om några av de projekt som Postkodlotteriet har möjliggjort via länkarna nedan:

 

Mjältön

Återskapa Östersjöns livskraft

Krafttag för att restaurera Östersjöns fantastiska undervattensvärldar så att de återigen kan myllra av liv.

Läs MER

Idrottarens-risotto-ur-Maten-bakom-resultaten-Norstedts-förlag-2017-Fotograf-Bianca-Brandon-Cox

Vego i Världsklass

Med olympiska idrottare som förebilder vill vi utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket.

Läs mer

Isbjörn

Skydda isbjörn och vildren i Arktis

Hoten har aldrig varit större i Arktis och omedelbara insatser är nödvändiga för att skydda dessa ikoniska arktiska arter.

Läs mer

Cykelpendlare i stan

Earth Hour City Challenge

Postkodlotteriet stödjer One Planet City Challenge där städer världen över utmanas att ta ledarskap för att bygga en klimatsäker framtid. Städer uppmanas att presentera holistiska, inspirerande och trovärdiga planer för att kraftigt öka andelen förnybar energi inom de närmaste decennierna. En internationell jury bedömer hur städerna planerar för att gynna klimatsmarta lösningar inom förnybar energi, boende och transporter m.m.

Läs mer

Film

Tack till alla lottköpare!

Totalt har Världsnaturfonden WWF mottagit över 600 miljoner kronor sedan Postkodlotteriet startade 2005. Stödet har bland annat gått till att skydda mer av orangutangernas skogar på Borneo och till arbetet med att stoppa den globala uppvärmningen.

Samarbetsansvarig

IMG_6385Malin Wiberg Foto Saga Sandin

Malin Wiberg

Samarbetsansvarig

08-6247400

Dela gärna:

Senast ändrad 17/05/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se