Gå till huvudinnehållet
Postkodlotteriet_2023

WWF och svenska postkodlotteriet

Ett samarbete för en levande planet

Världsnaturfonden WWF är en av Postkodslotteriets 60 förmånstagare. Det innebär att WWF får ta del av överskottet från Postkodlotteriets verksamhet. Sedan samarbetets start år 2005 har WWF fått ta emot över 725 miljoner kronor från Postkodlotteriet, ett viktigt bidrag i vårt arbete för en levande planet.

Största delen av stödet från Postkodlotteriet är inte bundet till ett visst ändamål, vilket innebär att WWF kan använda pengarna där behovet är störst. Det har hjälpt oss att skala upp viktiga projekt och nå snabbare resultat. Men WWF får också stöd till ett ”Drömprojekt” där WWF arbetar för att återskapa ett livskraftigt Östersjön tillsammans med lokala partners.

Stödet från Postkodlotteriet har bland annat gått till WWFs arbete för att bromsa klimatförändringarna, arbete med hållbara städer, levande hav och till att engagera unga i miljöfrågor. Bidraget har även använts för att skydda arter som orangutang, bergsgorilla, panda och deras livsmiljöer, och att bygga WWF som organisation starkare.

Postkodlotteriet 2023

WWF får ta emot 20 miljoner 2023

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning av lotteriöverskottet stod det klart att 60 ideella organisationer 2023 får dela på över 1 miljard kronor. WWF fick ta emot 20 miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd till vårt arbete för natur och miljö, i Sverige och globalt.
Förutom basstödet på 20 miljoner går Postkodlotteriet in med en satsning för att stödja WWF och Röda korsets samarbete kring naturbaserade lösningar. Klimatförändringar är en stor risk för redan utsatta samhällen samtidigt som den biologiska mångfalden försvagats.Med ett extra ekonomiskt stöd från Postkodlotteriet i både Sverige, Holland och Storbritannien kan WWF och Röda Korset skydda och återställa ekosystem samt förebygga humanitära nödsituationer. Det totala stödet uppgår till 65 miljoner kronor i tre länder, varav 20 miljoner i Sverige.

Läs mer om Postkodlotteriet och WWF.

Resultat

  •  Sedan samarbetets start år 2005 har WWF fått ta emot över 725 miljoner kronor från Postkodlotteriet, ett viktigt bidrag i vårt arbete för en levande planet.
  •  Just nu driver WWF det stora Drömprojektet ”Återskapa Östersjöns livskraft”. Läs mer nedan om några av de projekt som Postkodlotteriet har möjliggjort

Drömprojekt

Mjältön

Återskapa Östersjöns livskraft

Krafttag för att restaurera Östersjöns fantastiska undervattensvärldar så att de återigen kan myllra av liv.

LÄS MER

WWF fick ta emot 20 miljoner 2022

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning av lotteriöverskottet stod det klart att 60 ideella organisationer 2022 får dela på över 1 miljard kronor. WWF fick ta emot 20 miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd till vårt arbete för natur och miljö, i Sverige och globalt.

Om Postkodlotteriet

Postkodlotteriet vill bidra till ett starkt civilsamhälle, därför går hela överskottet till ideell sektor. Sedan starten 2005 har Svenska Postkodlotteriet skänkt över 13,5 miljarder till organisationer som arbetar för bättre villkor för människa, djur och natur. Postkodlotteriet är ett av Sveriges mest populära lotterier med nära en miljon lottköpare. Vart femte svenskt hushåll är med i Postkodlotteriet. Postkodlotterier finns även i Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Norge. Tillsammans är Postkodlotterierna världens tredje största privata bidragsgivare. Operatörsbolag för Svenska Postkodlotteriet är Novamedia Sverige AB som också äger konceptet.

postkodlotteriet

 

Cykelpendlare i stan

Earth Hour City Challenge

Postkodlotteriet stödjer One Planet City Challenge där städer världen över utmanas att ta ledarskap för att bygga en klimatsäker framtid. Städer uppmanas att presentera holistiska, inspirerande och trovärdiga planer för att kraftigt öka andelen förnybar energi inom de närmaste decennierna. En internationell jury bedömer hur städerna planerar för att gynna klimatsmarta lösningar inom förnybar energi, boende och transporter m.m.

Läs mer

Film

Tack till alla lottköpare!

Totalt har Världsnaturfonden WWF mottagit över 600 miljoner kronor sedan Postkodlotteriet startade 2005. Stödet har bland annat gått till att skydda mer av orangutangernas skogar på Borneo och till arbetet med att stoppa den globala uppvärmningen.

Samarbetsansvarig

Dela gärna:

Senast ändrad 23/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se