Gå till huvudinnehållet
share1200x630_beige4

Frågor och svar

Frågor och svar om WWFs Matkalkylator

Matkalkylatorn ger dig en bild av hur stora utsläpp av växthusgaser (koldioxidekvivalenter) din lunch eller middag orsakar, samt ger dig tips på hur du kan fatta rätt beslut som gynnar den biologiska mångfalden. Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna!

Hur har klimatpåverkan räknats ut?

Beräkningarna har gjorts baserat på livscykelanalyser vilket innebär att man tittar på utsläppen som uppstår längs hela kedjan. Det handlar bland annat om utsläpp från fodertillverkning, produktion av konstgödsel, förvaring, förädling, utsläpp från maskiner i jordbruket eller från fiskefartyg och från transporter.

Min tallrik klarar inte planetens klimatbudget. Ska jag inte få äta mig mätt?

Självklart ska alla kunna äta sig mätta, men det är fullt möjligt att göra det inom planets klimatbudget. Vi har tagit fram en veckomeny som ger lite exempel på hur du kan äta en god och varierad kost inom planetens klimatbudget. Vi har även tagit fram veckomenyer som utgår från svenska råvaror och är inom planetens gränser.

Vår tanke med klimatbudgeten är alltså att man kan äta lite mer klimatbelastande måltider någon dag, och sedan äta lite mindre klimatbelastande en annan dag.

I Matkalkylatorn går det endast att välja en sorts nötkött trots att olika sorters kött har olika klimatpåverkan – varför?

WWFs Matkalkylator är ett förenklat verktyg som är tänkt att ge intresserade konsumenter övergripande information om vilken mat som påverkar mycket, och vilken som påverkar mindre. Inom varje kategori finns ett visst spann beroende på många olika faktorer som exempelvis ursprung, produktionssätt och vilka olika livsmedel som ligger tillsammans i de olika kategorierna. Vår förhoppning är att det i framtiden finns öppna tillgängliga databaser som kan särskilja exempelvis olika typer av nötkött, grönsaker och var och hur olika typer av fisk har fiskats och odlats etc.

Matkalkylatorn visar ju att olika köttsorter släpper ut väldigt olika mängder växthusgaser. Rekommenderar ni de mindre koldioxidintensiva köttslagen?

Finessen med Matkalkylatorn är att man är fri att skapa sina måltider inom ramen för en klimatbudget. Med Matkalkylatorn blir det synligt att vissa råvaror har större klimatpåverkan – då kan man använda mindre mängder av dessa. Samtidigt är det viktigt att inte bara tänka på klimatet utan även andra hållbarhetsaspekter parallellt. I tipsen som ges för biologisk mångfald blir det exempelvis tydligt att naturbeteskött (certifierat med Svenskt Sigill Naturbeteskött) är det absolut bästa köttet att välja, trots att nötkött är det mest klimatbelastande, eftersom naturbetesköttet har så stora mervärden för den biologiska mångfalden. För köttet gäller alltså att äta mycket mindre mängder för klimatets skull – och när det väl äts välja det som är allra bäst för den biologiska mångfalden.

 

Ni skriver att ekologiskt är fritt från kemiska bekämpningsmedel – men vissa medel får väl användas?

I ekologiska odlingar får inte konstgödsel eller syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel användas. Man får inte heller använda genetiskt modifierade organismer. I Matkalkylatorn beskrivs ”syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel” förenklat som ”kemiska bekämpningsmedel”. Vissa naturligt förekommande ämnen får användas som bekämpningsmedel i ekologisk produktion, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Att använda syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel påverkar den biologiska mångfalden och bryter den naturliga växtföljden. Skördarna ökar visserligen men det kan ske till ett högt pris.

Vita och blå kålhuvuden i Sydafrika

Mer om mat

Är du nyfiken på matens påverkan på klimatet och andra viktiga hållbarhetsaspekter kring mat.

Läs här

Kontakt

Kontakta oss gärna om du tycker att någonting saknas i Matkalkylatorn eller om du har andra frågor! Du kan maila på mat@wwf.se eller ställa en fråga i vårt frågeforum.

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 06/07/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se