Gå till huvudinnehållet
Büyük Menderes coast.

SAMARBETE FÖR HÅLLBAR VATTENFÖRVALTNING

STORA VATTENFÖRORENINGAR I TURKIET

Vattenkrisen är ett växande globalt problem. Våra ekosystem, samhällen, människor, djur och företag är beroende av sötvatten. I Turkiet riskerar stora vattenföroreningar att förvärras till följd av klimatförändringar och ekonomisk utveckling. WWF arbetar tillsammans med H&M-gruppen för att skapa förändring.

I det partnerskap som WWF har med H&M-gruppen är vattenförvaltning (Water Stewardship) en av hörnstenarna. Med sin vattenintensiva produktion har textilindustrin ett stort ansvar i att förvalta och skapa en rättvis användning av sötvatten. Partnerskapet fokuserar på lösningar för H&M-gruppens vattenarbete, både för att utveckla deras egen verksamhet och för att inspirera andra aktörer till en mer hållbar vattenanvändning. H&M-gruppen och WWF har haft ett partnerskap inom vattenförvaltning sedan 2011.

Hållbar vattenförvaltning

Textilindustrin i Turkiet växer kraftigt, men landet tampas med knappa resurser för god vattenförvaltning och bristande politiska regelverk. H&M-gruppen och WWF arbetar för att engagera leverantörer, politiker, civilsamhällen och företag kring den stora floden Büyük Menderes för att tillsammans agera för en mer hållbar vattenförvaltning och främja ren produktionsteknik.

Floden Büyük Menderes går från centrala Turkiet till Egeiska Havet och är ett område med stor biologisk mångfald och ett viktigt område för storskaligt jordbruk och textilindustri. Projektet i Turkiet bygger på H&M-gruppens och WWFs tidigare erfarenhet och arbete med vatten i Kina och Bangladesh, och redan under projektets första år har goda resultat uppnåtts.

H&M-gruppen ska också arbeta för att leverantörer i landet ska investera i ren produktion och bättre vattenförvaltning.

Resultat

  • Leverantörer, politiker, civilsamhällen och företag agerar tillsammans för en mer hållbar vattenförvaltning.
  • Förutom H&M-gruppen har flera andra stora bolag som Boyner Group och Inditex engagerat sig i en ren textilproduktion och fler har anmält intresse för att delta.
  • Gemensamma riktlinjer för mer hållbar produktion har tagits fram för textilindustrin.
WWF och H&M uppmanar mode- och textilbranschen till hållbar vattenförvaltning

Senast ändrad 14/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se