Earth Hour, 30 mars 2019

Tema: BIFFEN

Uppgradera dina matvanor! Minska din köttkonsumtion kraftigt, men öka mängden gröna proteiner och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på.

 

 

Vår mat har enorm påverkan på planeten

Maten vi människor äter står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Den orsakar dessutom fler miljöproblem – till exempel att arter utrotas, våra hav blir förorenade och jordens resurser ansträngs allt hårdare. Om alla på jorden skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra planeter och maten står för cirka en tredjedel av detta.
 
Köttkonsumtionen ökar över hela världen. I Sverige äter vi i snitt ungefär 50–55 kg kött per person och år, vilket är ungefär dubbelt så mycket som på 1970-talet. Idag äter vi lite mer nötkött, mer griskött och väldigt mycket mer kyckling än på den tiden.

 

Det är dock inte den svenska köttproduktionen som ökat, utan den mängd kött vi importerar. Den svenska köttproduktionen har både minskat i mängd och förbättrat produktionen – med minskade utsläpp och förstärkta miljöåtgärder som resultat.

 

WWF vill att vi i Sverige ska äta mindre kött av alla köttslag – och att det sämsta köttet försvinner från butiker, restauranger och matsalar!

Vi behöver minska vår köttkonsumtion kraftigt, men också öka mängden gröna proteiner.

 
Spana in vår film Sluta slänga!

 

Så kan du äta mer planetvänligt

 • Ät mindre kött – och välj bättre kött när du äter kött
  Detta är något av det viktigaste du kan göra för att minska matens klimatpåverkan! I dag äter vi enligt Livsmedelsverket i snitt 50-55 kg per person och år, vilket motsvarar 43-47 kg tillagat kött och chark. Många äter inget kött alls och andra äter betydligt mer.  När du väl äter kött – välj bra kött där hänsyn har tagits till djuromsorg, miljö och hållbarhet – lär dig mer i Köttguiden!

 • Ät mer grönt och färgrikt
  Tänk färg och mångfald när du äter! Det är både klimatsmart och nyttigt att basera matvalen på baljväxter, rotsaker, kålväxter, grönsaker och fullkornsprodukter – och många skulle behöva äta dubbelt så mycket. Variera dig för att få i dig de näringsämnen du behöver. Proteinet bör komma från olika källor, ät gärna mycket baljväxter (bönor, linser, ärtor) men ägg är också en bra proteinkälla. Om du väljer mjölkprodukter, kött och fisk så bör det utgöra en mindre och varierad andel med så liten miljöpåverkan som möjligt - följ Fiskguiden och Köttguiden. I vår Receptfolder hittar du inspiration till nya måltider som är både klimarsmarta och goda!

 • Ät upp allt - sluta släng mat!
  Egentligen självklart! Idag når 1/3 av det som produceras inte din mage och hushållen står för den allra största delen av svinnet. 45 kg ätlig mat slängs i soptunnan och hälls ut i avloppet per person och år i Sverige. Mat som skulle kunna ha ätits om den hanterats och förvarats rätt.  Visste du till exempel att vi häller ut 425 miljoner koppar kaffe och te i avloppet varje år i Sverige? Bestäm dig för att äta och dricka upp!

 • Ät inte anonym mat
  Varifrån kommer maten som du har på tallriken? Hur har den odlats och vuxit upp? Ett sätt är att fråga om du inte vet – inte minst viktigt på restaurangen. Ett annat sätt är att välja certifierad och miljömärkt mat. Mat som är certifierad har odlats och producerats enligt krav som ställts på miljö, djuromsorg, med mera. Och det görs en oberoende kontroll att dessa krav följs. Välj mat som du – eller någon du litar på – vet var den kommer ifrån.

 • Ät mindre onödigt
  Låt tomma kalorier som godis, chips och läsk bli lyx, något du äter sällan. Tomma kalorier innehåller ingen näring och ger onödig klimatpåverkan. Visste du till exempel att ett paket skumtomtar ger lika hög klimatpåverkan som en portion griskött och att chips ger 20 gånger så stor klimatpåverkan som potatis?

 

 

Klimatkolla din lunch eller middag med Matkalkylatorn från WWF

Hur påverkar din lunch eller middag klimatet? Nu kan du enkelt testa genom att mata in receptet i vår Matkalkylator!

Till Matkalkylatorn

 

 

Se filmen Bästa burgaren!

 

Politiker: Ta ett större miljöansvar för maten! 

Ansvariga politiker: ge oss en strategi för att kraftigt minska Sveriges köttkonsumtion! Och servera mindre, men bättre, kött i den offentliga sektorn. Gör det lätt för konsumenter att välja rätt.

Tillsammans kan vi påverka livsmedelskedjorna och privata och offentliga restauranger att ge oss mat inom ramen för en planet, att bidra till minskat matsvinn och till ett mer hållbart utbud.

Kommuner och landsting behöver se till att maten som serveras i verksamheterna har låg klimatpåverkan, är schyst producerad samt att matsvinnet halveras. Aktörerna har dessutom ett ansvar att sprida kunskapen om detta till arbetstagare och medborgare.

Livsmedelskedjans aktörer behöver ta ansvar och styra inköp och utbud genom att växa toppen och lyfta botten. Det betyder att företagen arbetar för att erbjuda mer riktigt bra produkter och ta bort de dåliga. På så sätt tar man steg mot en hållbar livsmedelskedja.

 

Grönsaker. Foto: Martin Harvey / WWF


Så minskar du matsvinnet 

 

 • Tänk på att "bäst före" inte betyder "dåligt efter". Lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta. Ägg i kylskåp håller ofta flera månader efter utsatt datum och mjölk kan i regel drickas flera dagar längre. 
 • Planera inköpen så att färskvarorna hinner ätas upp innan de blir dåliga.
 • Använd kylskåpet rätt. Sätt mejerivaror och kött där det är som kallast, grönsaker där det är varmare och förvara gärna även nötter och frön svalt.
  Fler tips på Min Vardag

Enkelt äta mer klimatsmart

Anna Richert Foto: Cecilia Ryegård

Alla som tycker att det är knepigt att äta klimatsmart, borde prata med WWFs matexpert Anna Richert. Hon får det att låta hur lätt som helst.
– Ät hälsosamt och minska svinnet. Då kan du få ned din klimatpåverkan med ungefär en fjärdedel. Ät mer frukt och grönt, och ät varierat. Det som är så bra är att du genom att äta hälsosamt automatiskt gör miljön en stor tjänst. 

Matexpertens bästa tips

Vegetariska trenden växer

Allt fler skolor satsar på klimatsmart mat Foto: Maria Hansson

 • Allt fler kommuner, företag och skolor minskar fokus på kött i matsedlar och upphandling. 
 • Välsmakande produkter av soja, grönsaker och spannmål med lägre klimatpåverkan finns nu i stor mängd. 
 • Kockar som Mathias Dahlgren på Grand Hôtel i Stockholm och Paul Svensson på Fotografiska museet presenterar vegetariska lyxmenyer. 
 • Handeln ser ökande försäljningssiffror på det vegetariska måltidssortimentet

Mattias familj minskar på köttet

Idag finns många vegetariska matkassar Foto: Gröna Kassen

Ett bra och enkelt sätt att dra ner på köttätandet är att prenumerera på en vegetarisk matkasse. Mattias Goldmanns familj har testat flera vegetariska matkassar och är jättenöjda.
– Vi brukar spara recepten som följer med och när de legat framme har våra köttätande vänner fotat av dem med sina mobiltelefoner. Vem behöver inte middagsinspiration emellanåt?
Matkassen ger ny middagsinspiration

 

Senast uppdaterad 2018-12-13

Matkalkylatorn på schemat

Sundis Abdullahi, Lina Sarah, Noomi Åkerrén, Anisa Sabotic, Linn Anbo och läraren Linda Wallberg har just njutit av en planetvänlig kebab med sojafärs, testad med WWFs Matkalkylator. Foto: Nina Schmieder 

Häng med sjätteklassarna på von Bahrs skola i Uppsala när de gör vegansk  kebab och testar rätten i WWFs Matkalkylator!

 

Stor skillnad på utsläpp om man väljer vegetariskt istället för kött

Earth Hours receptfolder

Earth Hour Meny 2017

Låt dig inspireras av årets receptfolder. I samarbete med fyra av landets mest kända kockar bjuds det på goda och klimatsmarta recept, noga räknade med vårt nya verktyg - Matkalkylatorn.   


Earth Hours receptfolder

Earth Hour-bakelsen 2018

Earth Hour Bakelse 2018: Foto: Magnus Skoglöf

 

Årets Earth Hour-bakelse är en trendig brownie, skapad av mästerkocken Jennie Walldén. Bönor är ju det nya svarta, hållbarhetens stjärna. Vi behöver alla äta mer bönor och med den här bakelsen blir det svårt att låta bli. Proteinskiftet är här!

 

Recept på  Coconut Black Bean Brownie

Få koll på kniviga matfrågor
– lyssna på Tugget!

Madpodden tugget med Sofia och Fanny. Foto: Saga Sandin

Vill du veta hur du kan äta mer planetvänligt? I poddserien Tugget från WWF Sweden Youth får du tips på hur du kan minska din miljöpåverkan genom att ta kontroll över tallriken.
Lyssna på podden här.

Peter vill göra mat-skillnad

 

Tänk dig en restaurang som poppar upp där det bäst passar dig. Och där de många grönsakerna på menyn odlas utanför en lägenhet. En sådan driver Peter Streijffert. Men hans ambition är större än så: han vill rädda världen!

 

Häng med till Peters Pop Up

Trendigt att ta vara på maten

Att ta vara på maten har blivit trendigt. Nu finns en tidning på temat, stjärnkockar satsar på nya sätt att använda råvarorna i köket och det går att handla mat med utgånget bäst-före-datum på nätet.

 

Vi tar pulsen på en trend med många fördelar

Köttguiden från WWF

 

Köttguiden i lång version

Köttguiden i miniformat 

 

Köttguiden som app

Köttguiden som app

Köttguiden finns även som mobilapp för Android och iPhone.

Ladda ner Köttguiden app


Allt om Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött. Läs mer på:
wwf.se/kottguiden

WWFs guide till fisk och skaldjur


Du som konsument kan bidra till ett mer hållbart fiske genom att göra ett medvetet val när du köper fisk och skaldjur. Fiskguiden från WWF hjälper dig att välja rätt fisk till middag!

 

Ladda ner Fiskguiden >

I Tyresö är matglädjen i topp

Gösta Rik är eldsjälen, matinspiratören och den omtyckte skolmatskocken från Tyresö som skapar debatt kring den svenska skolmaten runtom i Sverige.  

Följ med till matglada Fornuddens skola