Gå till huvudinnehållet
hallbarjul_hero

WWFs tips för en hållbar jul

Så skapar du en grön jul

Vill du fira en mer hållbar jul? Genom att bland annat köpa rätt julgran, leta efter märkningar och certifieringar på maten och välja klappar med omsorg kan du se till att få en riktigt grön jul.  

Vilken julmat är mest miljövänlig?

Gå gärna loss på olika kålrätter till julbordet!

Julen är viktig för många, och ett tillfälle att äta extra gott och kanske använda släktens recept från flera generationer. Men även om maten är traditionsbunden för många är det faktiskt inte så svårt att göra julbordet lite mer planetsmart.  

Ett bra tips är att utgå från det som har grönt ljus i WWFs konsumentguider för kött, fisk och vego. För kötträtterna är en bra ledstjärna att tänka ”mindre men bättre”, där bättre då exempelvis betyder kött som har märkningarna KRAV eller Svenskt Sigill Naturbeteskött.  

Gå gärna loss på all kål som hör julen till: rödkålssallad, stuvad grönkål och brysselkål i alla former! Och om du är villig att modifiera existerande recept kanske du kan testa att göra Janssons frestelse med havregrädde och julköttbullarna med vegofärs? För den som vågar ta ut svängarna ännu lite mer kan det vara värt att prova gravad morot och morotslåda. I WWFs receptbank  – som nu är uppdaterad med flera härliga julrecept – finns massvis med bra recept på hållbara rätter som funkar året om.

Undvik matsvinn

Förutom att göra bra val av mat, är det mycket planetsmart att äta upp den mat som har lagats. Ett tips är att lägga upp maten i småskålar och fylla på efter hand om det behövs. Det minskar risken för att den blir dålig. Ett annat är att bjuda in vänner till restfest dagarna efter jul, ofta har vi faktiskt lite olika specialiteter på julbordet även om många har en bild av att alla äter samma saker. Kanske kan du få tips på en ny vegojulfavorit? 

Och du, för planeten är det viktigare vad du äter mellan nyår och jul än mellan jul och nyår. Blev det hål i plånboken av julmaten så tipsar vi om att mycket vegetariskt är billigt och kanske kan bli grunden på alla tallrikarna i januari?

Så säger WWF Matguiden om de vanligaste rätterna på julbordet

Sill och strömming

Välj sill/strömming som får grönt ljus i Fiskguiden, exempelvis sådan som är fiskad med flyttrål eller ringnot i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön eller i östra Engelska kanalen (höstlekande sill).

Läs mer om sill i Fiskguiden.

Lutfisk

Lutfisk tillverkas av långa, och det finns i dagsläget ingen långa som får grönt ljus i Fiskguiden. Undvik, ät mindre eller välj i andra hand sådan som är märkt med ASC, MSC eller KRAV.

Läs mer om långa i Fiskguiden.

Lax

Ingen sorts lax får grönt ljus i Fiskguiden. Undvik, ät mindre eller välj i andra hand sådan som är märkt med ASC, MSC eller KRAV.

Läs mer om lax i Fiskguiden.

Ål

Ålen är en akut hotad art och har rött ljus i Fiskguiden. Låt bli! Ett gott, hållbart och miljövänligt alternativ som får grönt ljus i Fiskguiden är rökt Clarias, producerad i Sverige i landbaserade recirkulerande system (RAS).

Läs mer om Ål i Fiskguiden.

Ansjovis (skarpsill) i exempelvis Janssons frestelse

Välj helst skarpsill fiskad med flyttrål i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön och Engelska kanalen som får grönt ljus i Fiskguiden.

Läs mer om skarpsill i Fiskguiden.

Köttbullar

Grönt ljus i Köttguiden för nötkött som är märkt med KRAV eller Svenskt Sigill Naturbeteskött . Även viltfärs får grönt ljus.

Läs mer om nötkött och vilt i Köttguiden

Julskinka, julkorv och revbensspjäll

Grönt ljus i Köttguiden för griskött som är märkt med KRAV eller som är svenskt och EU-ekologiskt. Eller varför inte prova skinka eller revben från vildsvin? Viltkött får också grönt ljus i Köttguiden.

Läs mer om griskött i Köttguiden.

Choklad och annat sött

Välj ekologisk choklad – den har grönt ljus i Vegoguiden. Kolla också om chokladen och de färdigbakade pepparkakorna innehåller palmolja certifierad med RSPO (om de innehåller palmolja). Hittar du inte info – fråga gärna i butiken.

Vilken julgran är bäst för miljön?

Allra bäst ur ett miljöperspektiv är kanske att inte ha någon gran alls. Det kan ju dock vara tråkigt och är helt klart inte ett alternativ för många. Så, näst bäst är att köpa en miljömärkt gran. Om det är svårt att få tag på rekommenderar vi närodlade rödgranar som växer naturligt i Sverige. Kanske är du markägare eller känner någon som äger mark och som behöver få granar undanröjda från betesmarker eller vägrenar. Problemet med julgranar som inte är ekologiskt odlade är att de ofta är besprutade med stora mängder bekämpningsmedel som kan vara skadliga för naturen.

Men plastgranar då? Nja, även om man använder en plastgran i flera år är de inte bra för miljön eftersom de ofta tillverkas av farlig PVC-plast och transporteras långa sträckor till Sverige. MEN, om du redan äger en plastgran är det bättre att använda den än att hugga ner fler granar.

Vilka julklappar är bra för miljön?

Varje år spenderar svenskar miljarder på julklappar – något som slår hårt både mot plånboken och miljön. Därför är det bra om vi tänker efter en extra gång och istället konsumerar hållbara julklappar. När det gäller julklappar rekommenderar WWF att färre är bättre än fler. Varför inte köpa begagnat, ge bort en upplevelse eller skänka ett fadderskap i stället för att köpa en pryl?

Köp gärna second hand, av återvunnet material eller kanske något du gjort själv på hållbart vis. Om du köper nya saker, sträva efter en så hög kvalitet som möjligt och tidlös design.

Kanske kan ni också dra ner på antalet klappar? En populär modell är att ha någon form av julklappslek där alla köper EN julklapp var för en förutbestämd summa som sedan lottas ut bland deltagarna.

Det blir också mer och mer populärt att skänka pengar till välgörenhet som julklapp. Här finns exempel på fina presenter att ge bort samtidigt som du är med och bidrar till WWFs arbete för djur, natur, klimat och biologisk mångfald: WWFs Gåvoshop

Tips på klappar att ge bort i jul

Årets Pandabok

Boken ”Upplevelser i Sveriges natur” av Erik Hansson är Årets Pandabok 2025. Boken förmedlar kärlek och respekt för vår fantastiska övärld – också i ett globalt perspektiv – och dess verkligt unika natur. Det här är fotokonst på absolut högsta nivå, parat med djup kunskap, som visar hur mycket vi alla har att vara rädda om. Som WWF Vän Bokmedlem får du boken och stödjer WWFs arbete för djur och natur för 640 kronor per år eller 53 kronor i månaden. Betala med Swish, kortbetalning eller autogiro.

Bli WWF Vän Bokmedlem

WWFs barnböcker

”Världens vilda djur” är bokserien för barn om vilda djur och dess vanor. I serien ingår böckerna Djuren bajsar, Djuren äter, Djuren sover och Djurens dräkter. Tanken är att barn redan i förskoleåldern ska kunna ta del av djurens värld genom roliga fakta, fina foton och inspirerande illustrationer.

Köp WWFs barnbokspaket

Pandaklubben

För djur- och naturintresserade barn är ett medlemskap i WWFs Pandaklubb en perfekt julklapp. Förutom förmåner som fri entré på muséer och djurparker, planteras även träd på Borneo för varje nytt medlemskap. Det finns fina gåvobevis som passar olika åldrar att välja på, även för baby.

Till Pandaklubben

Sällskapspelet EKO MIG

Ett frågespel som innehåller aktuella frågor om klimatet och miljön uppblandade med allmänna kunskapsfrågor om djur, natur, friluftsliv, mat och hälsa. Spelet ökar på ett underhållande sätt kunskapen om vår planet och vardagsnära miljö.

Till EKO MIG

Upplevelser

En biljett för en teater eller konsert kan lysa upp vintermörkret. Eller varför inte en kurs i fågelskådning när våren börjar komma?

Fröpåsar

Fröpåsen blev Årets medvetna julklapp! En utmärkt julklapp till den som har en trädgård, balkong eller annan yta att så på. Välj gärna ängsfröer, fröer till svenska växter och från en noggrant utvald leverantör.

Ett stickat plagg

Sticka någonting själv, eller köp någonting stickat begagnat. Det finns en uppsjö av färdiga kit i pysselbutiker och instruktioner på nätet.

Egna eller närproducerade delikatesser

En korg fylld med hemmagjorda produkter som saft, marmelad, kakor och müsli eller köpta närproducerade varor. (Kolla in vilka så kallade REKO-ringar som finns i ditt närområde för att köpa direkt från lokala producenter.)

WWFs Gågovshop

I vår gåvoshop hittar du fina julklappar att ge bort, samtidigt som du är med och bidrar till WWFs arbete för djur, natur, klimat och biologisk mångfald.

Till Gåvoshopen

Vilket julpynt är mest miljövänligt?

Många hem genomgår en förvandling veckorna innan jul där mängder med pynt och dekorationer plötsligt uppenbarar sig. Bra är förstås att använda sånt som du redan har, men vad gäller att köpa nytt så är det bra att tänka kring detta som med all annan konsumtion. 

Välj gärna bort pynt och glitter av plast som bara håller en jul och sedan slängs. Behövs en ny ljusslinga? Ta en av hög kvalitet som håller länge och se till att allt elektriskt är CE-märkt för att undvika skadliga kemikalier. 

I mörkret tänder många av oss ljus som aldrig annars. Välj ljus av stearin eller bivax, gärna miljömärkta. En del stearinljus är gjorda av slakteriavfall vilket är bra eftersom man då tar vara på sådant som annars skulle gå till spillo. 

Välj bort ljus av paraffin som är gjorda på fossila bränslen och skapar giftiga ångor. Om ljusen innehåller palmolja så se till att de är RSPO-certifierade. 

Hur reser man hållbart i jul?

Är du en av alla som ska resa bort över jul? Tänk då gärna på att i första hand ta tåg, buss eller elbil framför att flyga eller åka fossildriven bil. Om du tar egen bil så försök att samåka med andra. Vill du räkna på utsläppen från just din semester kan vi rekommendera verktyget klimatsmartsemester.se

Ska du utomlands? Köp aldrig prydnadssaker eller andra föremål gjorda av djurdelar som koraller, elfenben, sköldpaddsskal, etcetera. Undvik turistattraktioner med levande vilda djur, som elefantridning och att klappa vilda djurungar.

Är fyrverkerier miljövänliga?

 

Raketer och smällare hör väl strängt taget inte julen till, men nyår ligger ju inte långt därefter. Undvik att smälla fyrverkerier då de ofta innehåller tungmetaller som sprids i vattendrag och marker. Och tänk på att smällare skrämmer både vilda och tama djur.

Vill du ändå titta på fyrverkeri? Besök ett offentligt firande eller gå ihop med dina grannar och för ett gemensamt fyrverkeri.

Ett populärt ljudlöst alternativ till fyrverkerier är så kallade thaillyktor eller Khom Loy som de heter. Dessa finns i 100 procent nedbrytbart material, men lyktorna bidrar till nedskräpning där de landar och de kan också utgöra en brandrisk, så bäst är ändå att avstå även från dem.

Dela gärna:

Senast ändrad 04/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se