
One Planet City Challenge
One Planet City Challenge är WWFs stadsutmaning för städer i Sverige och internationellt.
WWFs övergripande mål är att mänsklighetens ekologiska fotavtryck har anpassats till planetens bärkraft år 2050. I dag överskrider det globala fotavtrycket planetens biokapacitet med mer än 50 procent. Därför behövs en målmedveten och snabb omställning till en ekonomi byggd på förnybar och hållbar energi. Viktiga områden är boende, mat och transporter.
I Living Planet Report beskriver WWF tillståndet för planetens biologiska mångfald och människans anspråk på jordens biokapacitet. Living Planet Report visar att om varje människa skulle anamma en livsstil motsvarande en genomsnittlig europeisk stadsbo så skulle det behövas fyra planeter för att få fram alla resurser och absorbera utsläppen av koldioxid. Svenskarnas fotavtryck är idag över 6 globala hektar (gha) per person, medan det globalt tillgängliga utrymmet bara är 1,7 gha. Sveriges ekologiska fotavtryck behöver alltså minska avsevärt för att närma sig en långsiktigt hållbar och rättvis nivå. Läs mer om WWFs arbete med ekologiska fotavtryck.
One Planet City Challenge är WWFs stadsutmaning för städer i Sverige och internationellt.
WWF presenterar en inventering av lärandeexempel inom hållbar stads-utveckling från hela världen.
Med verktyget REAP kan du få fram data om det ekologiska fotavtrycket och koldioxidfotavtrycket lokalt och regionalt.
I projektet ”Energy smart cities” visar WWF att en energismart stad med hög livskvalitet är möjlig.
One Planet Mobility är ett projekt som i samverkan med fyra europeiska städer utforskat vägar till en hållbar mobilitet.
Vill du veta mer om Världsnaturfondens arbete med hållbara städer?
Välkommen att kontakta oss.
Senior rådgivare/expert ekologiska fotavtryck & städer
carina.borgstrom-hansson@wwf.se
Mer om migSenast ändrad 07/11/22