Skogskompassen ger svar
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Vänsterpartiet stödjer sex av sju av WWFs skogspolitiska krav. Tillsammans med Miljöpartiet är V ensamma om att ställa sig bakom WWF:s krav på att överföra skogsvårdslagstiftningen till miljöbalken.
Partiet stödjer även införandet av sanktionsmöjligheter vid miljörelaterade brott mot skogsvårdslagen. När det gäller att ändra ägardirektiven för statliga Sveaskog, motiverar partiet sitt ja-svar med att det är ytterst angeläget att allt statligt ägande av skog ska ha hållbart brukande som främsta mål, inte avkastning och vinstmål. Vänsterpartiet anser också att anslaget till skydd av skog bör höjas ytterligare
Det är bara kravet på att införa ett omedelbart stopp för intensiva brukningsmetoder som V inte stödjer reservationslöst. Partiet svarar nej, och förklarar att man stödjer själva grundtanken, men inte ett omedelbart stopp. Istället vill V införa tydligare reglering av intensiva metoder som dikning, främmande trädslag och stubbrytning genom förändrad lagstiftning, så fort som möjligt.
Vänsterpartiet formulerar tydligt att en skogspolitik för ett långsiktigt hållbart skogsbruk måste värna den biologiska mångfalden och ekosystemet. När det gäller produktionsintresset är det produktionen som måste anpassa sig till naturens gräns, anser partiet.
Så här kan Vänsterpartiet utveckla sin skogspolitik:
Hjälp WWF att lyfta skogsfrågan och ge skogen en röst i valet. Om du funderar på att rösta på Vänsterpartiet – uppmuntra partiet att utveckla sin skogspolitik ytterligare. Förslagsvis genom att:
Lyfta skogsfrågor mer i valrörelsen
Driva på för att agera politiskt när det gäller alla de konkreta förslag partiet stödjer
Sätta en tydligare tidsplan för när man vill införa tydligare reglering för intensiva metoder.
Kontakt:
www.vansterpartiet.se/kontakt/
Miljöpolitisk talesperson: Jens Holm
jens.holm@riksdagen.se
WWF kommenterar partiernas svar i Skogskompassen 2018.
Alla riksdagspartier har deltagit i enkäten. Se partiernas svar i Klimatkompassen 2018.
Senast ändrad 28/07/23