Gå till huvudinnehållet

Earth hour 2022

Lördag 26 mars, klockan 20:30–21:30

 

Recept FÖR EN LEVANDE PLANET

Vill du äta inom planetens gränser? Bra. Då finns One Planet Plate. Låt dig inspireras av våra supersmarriga One Planet Plate-recept, som tar hänsyn till både klimat och biologisk mångfald och är skapade av några av Sveriges främsta matkreatörer.

shareimg_1000x630
TIPS & INSPIRATION

Testa din måltid med WWFs matkalkylator

WWFs Matkalkylator är ett enkelt hjälpmedel för att förstå matens klimatpåverkan och påverkan på biologisk mångfald. Vad påverkar mycket? Vad påverkar lite? Hur ligger min måltid till? Det går snabbt att se om måltiden du tänkt äta håller sig inom planetens gränser för klimat, och hur du kan göra bra val för den biologiska mångfalden.

testa här

Potatis_hand_close-up-1835908
TIPS & INSPIRATION

Vad ska jag äta?

Hur kan jag ta reda på varifrån maten som jag har på tallriken kommer? Vilket kött ska jag välja? Vilka certifieringar ska jag titta efter? Ett nyckelord är att våga fråga, både på restaurangen och i mataffären. Här finner du fler råd för vardagen och recept som gör det lätt att välja planetsmart.

LÄS HÄR

snabbguide hållbarmat
TIPS & INSPIRATION

Snabbguide för att äta mer hållbart

Genom smarta matval kan vi göra skillnad! Att äta är livsviktigt och gott, men idag äter vi inte hållbart. Denna snabbguide hjälper dig att bli ännu mer matsmart.

LADDA NER GUIDEN

matkalkylatorn

Det bästa från Earth Hour – god och planetsmart inspiration

I WWF Receptbanken kan du hitta matinspiration för en levande planet och som håller dig inom ramen för din klimatbudget och måltiderna klarar också kraven för biologisk mångfald i One Planet Plate. Recepten är framtagna av kockar, matbloggare och andra profiler inom mat-Sverige och visar att det går utmärkt att äta riktigt god mat inom ramen för en planet.

WWF Receptbanken

Därför kämpar vi för klimat
och biologisk mångfald

Om alla levde som i Sverige, så skulle det behövas runt 4 jordklot. Vi vet att den här ohållbara livsstilen påverkar klimatet. Den påverkar även djur och natur. På mindre än 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur i snitt minskat med 68 procent.*

När den biologiska mångfalden minskar blir ekosystemen känsligare. Utan fungerande natur kollapsar vår matförsörjning och ekonomi. Vi riskerar så grundläggande saker som ren luft att andas och vatten att dricka.

Samtidigt har vi en klimatkris där extremväder blir vanligare. En frisk natur med rikt djurliv kan skydda mot många av konsekvenserna. Som exempel har våtmarker en utjämnande effekt av översvämningar. Varierade skogar klarar torka bättre och minskar risken för skogsbränder, samtidigt som träd lagrar koldioxid. Och gräsmarker är stötdämpare vid häftiga skyfall.

Vi håller på att såga av den gren vi sitter på – både vad gäller klimatet och den biologiska mångfalden. Men vi kan vända utvecklingen. Det är dags för våra makthavare att agera.

*WWF Living Planet Report 2020

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Hur startade Earth Hour, hur många deltar egentligen och vad gör WWF för klimatet? Besök vår forum för Frågor och svar kring Earth Hour eller kontakta oss.

Cecilia Stenström

Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour

cecilia.stenstrom@wwf.se

Planetfadder

På mindre än 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 68 procent i genomsnitt*. Ofattbara 1 miljon arter är hotade**. Det enda vi inte får göra, är inget. BLI PLANETFADDER!

* Visar undersökningar av 20.811 populationer av 4.392 arter vilda ryggradsdjur, mellan 1970 och 2016. Källa: Living Planet Report 2020. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 16/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se